Pssst…
Wil jij de eerste zijn?
#followersfirst

1. Advies- en bemiddelingskosten
Dit betreffen de kosten voor een financieel adviseur die je mogelijk inschakelt om de hypotheek te regelen.
Kosten hiervan bedragen gemiddeld tussen € 2.000,- en € 3.000,-

2. Notariskosten
Je bent verplicht om een notaris in te schakelen bij de levering van een woning. Notarissen bepalen zelf hun tarieven, vraag dus verschillende offertes op! Let erop of er bijkomende kosten zijn opgenomen, zoals recherche kosten, BTW en administratiekosten.

3. Nationale Hypotheek Garantie (NHG)-aanvraag
Vraag je een hypotheek aan onder de NHG grens van € 405.000,- dan kom je in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, een soort verzekering voor jouw hypotheek.
Dit kost je eenmalig 0,6% van de koopsom.

4. Bankgarantie
Onder artikel 5 wordt in de koopovereenkomst van een woning de waarborgsom of bankgarantie benoemd, dit houd in dat wanneer je een huis koopt, je 10% van de koopsom stort op de derdenrekening van de notaris: de waarborgsom. Als je dat geld niet hebt, kun je je bank vragen garant voor je te staan. De bank stelt dan een bankgarantie en verklaart garant te staan voor de borg als jij je verplichtingen niet kunt nakomen.
De meeste banken rekenen hiervoor 1% van het garant te stellen bedrag.

5. Taxatiekosten
Om een hypotheekaanvraag te doen heb je een taxatierapport nodig. Een gecertificeerde taxateur taxeert de marktwaarde van de woning, en levert vervolgens een NWWI gevalideerd rapport aan bij jouw geldverstrekker.
Kosten van een taxatierapport liggen vaak tussen de € 500,- en € 900,-

6. Bouwtechnische keuring
In een koopovereenkomst wordt standaard een voorbehoud bouwkundige keuring opgenomen. Wil je geen kat in de zak kopen, dan kun je een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Een erkend keurder stelt aan de hand van een uitvoerige keuring van de woning een rapport op waarin de bouwkundige staat van de woning met de direct noodzakelijke kosten en de kosten op langere termijn worden opgesomd.
Kosten hiervan bedragen over het algemeen tussen de € 300,- en € 450,-.

7. Overdrachtsbelasting
Deze belasting betaal je op het moment dat de woning aan jou wordt overgedragen (duh). Dit geldt alleen voor bestaande woningen, je hoeft dus geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een nieuwbouwwoning.
Het overdrachtsbelastingtarief is 2% van de koopsom. N.B. Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning vanaf 2021.

8. Makelaarskosten
Je kunt ervoor kiezen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar begeleidt jou in het hele proces, checkt de bouwkundige en juridische zaken, voert de onderhandelingen en neemt andere belangrijke zaken op zich, zodat jij je op andere zaken kan richten, veel leuker natuurlijk! De kosten die een makelaar rekent zijn variabel en hangen af van jouw wensen. Er zijn makelaars die een vast bedrag hanteren en makelaars die een bepaald percentage van de koopsom rekenen.

Nou, dat zijn nogal wat kosten!
Gelukkig kun je een deel van de kosten aftrekken van de belasting, zoals de advies-en bemiddelingskosten, de notariskosten, de taxatiekosten, kosten van de NHG-aanvraag.

Heb je vragen of ben je benieuwd naar wat MOOS Makelaardij voor jou kan betekenen?
Neem dan contact met me op via 040 2405400 of info@moosmakelaardij.nl.

Maak nu een vrijblijvende afspraak

*
*

Liever niet bellen? Vul dan het contactformulier in.

Onze tevreden klanten aan het woord:
Klanten beoordelen ons gemiddeld met een

9,7

stars
Lees al onze reviews