Wanneer je een woning gaat bezichtigen, kan het zo zijn dat je enerzijds verblind wordt door de overweldigende eerste indrukken, of anderzijds je de druk voelt door de aanwezigheid van anderen (een makelaar of andere potentiële kopers). Hierdoor loop je wellicht veel te snel door de woning en vergeet je om écht goed te kijken. Een huis is geen paar nieuwe schoenen: het kopen van een (nieuwe) woning is een belangrijke beslissing, dus waarom niet het maximale uit je bezichtiging halen?
Juist dít is het moment om erachter te komen of dit de juiste plek voor je is en geeft je de kans om eventuele uitdagingen goed te bekijken.
In deze blog heb ik enkele tips voor je op een rij gezet om je te helpen het meest uit je bezichtigingen te halen.
Plan als het kan een bezichtiging bij daglicht, dit omdat je dan de beste indruk van de woning en omgeving krijgt. Bij schemer of kunstlicht vallen sommige oneffenheden van de woning misschien weg.
Als het kan, neem dan iemand mee om samen met jou de woning te bezichtigen. Vier ogen zien nu eenmaal meer dan twee. Jouw metgezel kan dingen opvallen, die jij misschien hebt gemist en kan, indien nodig, een neutraal en pragmatisch perspectief bieden.
Denk aan al je meubels en bezittingen. Ziet deze woning eruit alsof er voldoende ruimte is, of zal het uiteindelijk krap en rommelig worden? Praktische dingen zoals koffers en de dozen met kerstdecoratie moeten ergens heen, maar ook bijvoorbeeld stofzuigers en schoonmaakmiddelen. Is er extra bergruimte en bijvoorbeeld ruimte voor extra planken?
Tip: Makelaars hebben vaak een plattegrond online of in de brochure staan, print deze uit en met wat knip en plak werk heb je de woning zo op papier ingericht, past alles?
Kijk niet alleen naar de binnenkant; de buitenkant van een woning is net zo belangrijk. Hoe zien de voor- en achterkant eruit? Zitten er scheuren in de gevels, zijn de kozijnen in goede conditie en zit het huis goed in de verf, zijn er tegels gebarsten, of zijn er dingen in verval?
Een makelaar plaats beeldmateriaal (zo mooi mogelijk natuurlijk) van de woning online, maar in het echt ziet het er toch altijd anders uit. Probeer daarom tijdens een bezichtiging foto's te maken. Check uiteraard wel eerst even bij de makelaar of het oké is dat je foto's maakt van de woning. Jouw geheugen kan dan nog zo goed zijn, de details kun je nooit allemaal onthouden.
Voel je niet onder druk gezet door andere kijkers, de makelaar of wellicht de huiseigenaar. Dit is jouw kans om de woning te bekijken, dus neem de tijd om alles te verkennen zodat je een goed beeld krijgt van de plek en om te kijken of dit dé woning is voor jou. Neem ook de tijd om de nabijgelegen straten en de lokale buurt te bekijken voor een betere algehele indruk.
Wees niet verlegen om rond te lopen en de kleine dingen te testen, draai bijvoorbeeld de kranen open om te zien hoe de waterdruk is, open ramen om te zien of ze goed zijn geïnstalleerd en over het algemeen: goed rondneuzen. Het lijkt misschien een beetje vreemd, maar de kleine dingen doen er toe! Als je nieuw bent in de omgeving, is het ook een goed idee om te testen hoe lang het duurt voor je bij het station of de bushalte bent, of hoe lang het duurt voor je de kinderen naar school hebt gebracht. Als het lukt, praat dan ook een keer met de buren om een goed beeld te krijgen van de buurt.
Het kan vrij gemakkelijk zijn om, wat lijkt, het perfecte huis binnen te lopen en je je leven daar voor te stellen. Als dat gebeurt, is de helft van de strijd gewonnen. Maar laat dat je niet weerhouden op zoek te gaan naar de dingen die de droom in een nachtmerrie kunnen veranderen. Dit werkt ook andersom: laat een paar kleine of oppervlakkige problemen je niet afschrikken van wat een mooi nieuw huis zou kunnen zijn. Als je een visie hebt en de woning geschikt lijkt, dan kun je deze zaken oplossen en je ideale woning creëren.
Dit is je kans om de vragen te stellen die ertoe doen! Neem eventueel een lijstje met vragen mee die bij je opkwamen toen je de woning online geadverteerd zag staan. Vraag alles wat je kunt bedenken, van waarom het pand beschikbaar is tot hoe lang het al op de markt staat, hoe de buren zijn en hoe oud het dak is bijvoorbeeld.
Vergeet niet dat je als koper een onderzoeksplicht hebt, wat betekent dat je ervoor verantwoordelijk bent om er zo goed mogelijk achter te komen wat de staat van onderhoud is van de woning. Veruit de meeste verborgen gebreken bestaan uit vochtproblemen. Als het huis tekenen van vocht vertoont, kan dit in de toekomst aanzienlijke problemen veroorzaken en de totale waarde van de woning verlagen. Let op condens op de ramen en controleer op schilferig gips en muren met vochtplekken, vooral rond plafonds en plinten.
Heb je serieuze interesse in een woning, laat dan een bouwkundige keuring uitvoeren, om achter eventuele gebreken te komen.
And that’s it! Bovenstaande tips zijn slechts enkele ideeën die je bij je volgende bezichtiging mee kunt nemen. Onthoud dat jij de potentiële koper bent en daarom volkomen gerechtvaardigd bent om de woning zo goed mogelijk te leren kennen voordat je een beslissing neemt.
Meer informatie over bezichtigingen
Benieuwd hoe bezichtigingen er bij MOOS Makelaardij aan toe gaan? Volg mij dan op Instagram en Facebook waar ik mijn volgers regelmatig een dag mee op pad neem. Je kunt via deze pagina ook direct contact met me opnemen.