Pssst…
Wil jij de eerste zijn?
#followersfirst

Het biedingsproces

Allereerst moet je natuurlijk (realistisch) naar jouw eigen situatie kijken en naar de biedingsstrategie, wat je budget is, welke voorwaarden je aan het bod wilt stellen, maar misschien wel het belangrijkst; wat de woning jou waard is?

Vervolgens is het belangrijk om je te verdiepen in de het biedingsproces en welke verschillende soorten biedingsvormen er zijn:

  1. Onderhandelen: Als koper, of via de aankoopmakelaar leg je bij de verkopend makelaar een openingsbod neer, waarin jij jouw voorwaarden meeneemt. Een verkopend makelaar dient alle biedingen met de verkopers te bespreken. Het is vervolgens aan de verkoper om dit bod te accepteren of af te keuren, of je ontvangt een tegenbod. Op dit moment betekent het dat je officieel in onderhandeling bent.
  2. Inschrijving: Wanneer er veel interesse is in een woning, dan wordt een woning vaak verkocht bij inschrijving. In dit geval is er een uiterste datum en tijdstip waarop je jouw ultieme bod met bijbehorende voorwaarden kun neerleggen bij de verkopend makelaar. Aan de hand van alle ontvangen biedingen bepaald de verkoper aan wie de woning wordt gegund.
  3. Bieden vanaf prijs: Dit betekent dat de verkoper een minimale prijs wil ontvangen voor de woning. Leg je een hoog bod met een korte geldigheid en aantrekkelijke voorwaarden neer, dan wordt dit ook wel een ‘killer offer’ genoemd. Hierbij worden verkopers onder druk gezet om snel te kiezen omdat je je anders terug trekt.
  4. Veiling: Mocht een woning geveild gaan worden, dan kun je middels deze veiling een bod uitbrengen. De voorwaarden van de verkoop zijn bij deze vorm van tevoren vastgesteld en kenbaar gemaakt.

Onderschat de voorwaarden niet

Bij verkoop bij inschrijving of een ‘bieden vanaf – prijs’ zijn het vaak - naast het hoogste bod - de voorwaarden die een belangrijk onderdeel uitmaken van het wel of niet gegund worden van de woning. Het wil namelijk niet zo zijn dan een verkoper automatisch voor het hoogste bod gaat.

Denk er wel aan dat het overbieden op een woning niet mee gefinancierd kan worden, de taxatiewaarde wordt 100% gefinancierd, wat betekent dat je ook eigen geld in moet brengen, bijvoorbeeld voor de kosten koper.

Als je je beseft dat ruim 52% van de woningen in Nederland boven de vraagprijs wordt verkocht is het belangrijk om te weten welke voorwaarden een bod interessant maken.

  1. Vaak is het voor verkopers interessant als er geboden wordt zonder financieringsvoorbehoud, omdat dit extra zekerheid oplevert. Dit kan betekenen dat je er óf zeker van bent dat de financiering rond komt, óf dat je geen financiering nodig hebt. Het is wel van belang om dit van tevoren goed uit te zoeken om een boete van 10% te voorkomen.
  2. Wanneer wordt de woning geleverd, oftewel, wanneer wil jij de sleutel ontvangen? Hierbij kun je je richten naar de wensen van de verkoper, vraag dus aan de verkopend makelaar wanneer de verkopers wensen te verhuizen. Maakt het moment je niet uit, geef dan bij jouw bod aan dat je flexibel bent qua aanvaardingsdatum.
  3. Zijn er spullen uit de woning die je over wil nemen, die de verkopers ter overname aanbieden, neem dit dan ook mee in jouw voorwaarden. Je kunt ervoor kiezen om hier een bedrag voor te bieden, of een bod uit te brengen met inbegrip van de over te nemen spullen.


Het bindende bod

De verschillende vormen van bieden en de voorwaarden van een bod heb je hierboven kunnen lezen, maar wanneer is een bod bindend? Wanneer de verkoper akkoord gaat met het bod en dit schriftelijk is vastgelegd in een door beide partijen getekende koopovereenkomst. Tot die tijd kan een verkoper biedingen van anderen overwegen en accepteren.

Jouw eigen budget is natuurlijk leidend voor het bod dat je uit gaat brengen, maar vergeet niet om ook onderzoek te doen naar de woningwaarde, de gemiddelde vraagprijs in de buurt, de gemiddelde verkoopprijs in de buurt, of er veel gegadigde zijn en hoe lang het huis al te koop staat.

Hoe dan ook, het bieden op een woning blijft een spannend proces, waarbij je van meerdere factoren afhankelijk bent.


Meet weten over biedingen?

Kom je er zelf niet uit en heb jij behoefte aan hulp bij het uitbrengen van een bod! Neem dan contact op met MOOS Makelaardij als aankoopmakelaar. Samen bepalen wij de juiste strategie en begeleid ik jou in het hele proces. Neem contact met me op via 040 240 5400 of info@moosmakelaardij.nl.

Maak nu een vrijblijvende afspraak

*
*

Liever niet bellen? Vul dan het contactformulier in.

Onze tevreden klanten aan het woord:
Klanten beoordelen ons gemiddeld met een

9,7

stars
Lees al onze reviews