Pssst…
Wil jij de eerste zijn?
#followersfirst

1. Eerst kopen of eerst verkopen?

De eerste stap is gezet, je hebt besloten dat je wil gaan verhuizen en woont in een koopwoning. De eerste beslissing die je nu moet gaan nemen is of je eerst de huidige woning gaat verkopen of dat je begint met het aankopen van een nieuwe woning. Uiteraard is de veiligste keuze om jouw huidige woning eerst te gaan verkopen alvorens je een nieuwe woning aankoopt. Afhankelijk van de situatie op de woningmarkt en de gewildheid van de te verkopen woning zou je er eventueel voor kunnen kiezen om eerst een woning aan te kopen. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat je eventueel dubbele lasten moet gaan betalen. Kan jouw financiële situatie deze lasten dragen?


2. Wat is jouw woning waard?

Wat wordt jouw strategie ten aanzien van de verkoop van jouw woning? Wil je jouw huis zo snel mogelijk verkopen, wil je er het hoogst haalbare uit de verkoop halen? Hier moet je onder andere over nadenken bij het bepalen van de vraagprijs. De vraagprijs van een woning wordt onder andere bepaald door de ligging en de staat van de woning. Je kunt ermee beginnen om onderzoek te doen naar de waarde van woningen in de directe omgeving; waar staan deze voor te koop of zijn ze voor verkocht? Vergelijk deze woningen met jouw woning; wat is de grootte van die woningen ten opzichte van jouw woning en wat is de staat van deze woningen?

Wil je precies weten voor welke prijs een woning verkocht is, dan kun je de verkoopprijzen opvragen bij het Kadaster.

De waarde van jouw woning kun je gebruiken als richtlijn voor het bepalen van de vraagprijs. De vraagprijs hoeft natuurlijk niet gelijk te zijn aan de waarde van de woning. Over het algemeen ligt de vraagprijs wat hoger.


3. Wat is de staat van onderhoud van je woning?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn de staat van onderhoud van de woning en de waarde onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het kan potentiële kopers afschrikken als een woning veel onderhoud behoeft. Het is daarom belangrijk om door de ogen van potentiële kopers naar jouw woning te kijken. Welke zaken pak je nog aan voordat je de woning wil gaan verkopen? MOOS raadt aan om het kleinere (achterstallige) onderhoud aan te pakken, denk hierbij bijvoorbeeld aan schilderwerk, klemmende deuren, lekkende kranen en het legen van dakgoten.

Ben je van plan om ingrijpende aanpassingen te doen, zoals het vernieuwen van een keuken of badkamer, houd dan in je achterhoofd dat deze ruimtes smaakgevoelig zijn.


4. Heb je een energielabel?

Als je een woning gaat verkopen ben je verplicht om een energielabel te overhandigen aan de koper. Het energielabel geeft een indicatie van de energiezuinigheid van een woning en kan variëren van A t/m G. Het energielabel maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen er mogelijk zijn. Daarnaast geeft het label een overzicht van de woningkenmerken, zoals het woningtype, de isolatievoorzieningen, beglazing en verwarming van de woning.

Voordelen van een energielabel:

  • Een groener label (A/B/C) kan een positief effect hebben op de vraagprijs en verkoopsnelheid van de woning.
  • Het energielabel bevat tips over het energiezuiniger maken van een woning. Investeren in energiebesparende maatregelen heeft een positief effect zowel op het wooncomfort als op de energierekening: een win-winsituatie dus.

Voor meer informatie over het energielabel verwijs ik je naar: www.energielabelvoorwoningen.nl


5. De woning zelf verkopen of een makelaar inschakelen?

Uiteraard is het mogelijk om jouw woning zelf te verkopen. Het is echter wel verstandig om van tevoren erover na te denken of je dat echt zelf kan en wil doen. Je moet namelijk alles zelf regelen en uitzoeken. Niet alleen het bepalen van de juiste vraagprijs en het uitvoeren van de bezichtigingen, maar ook het onderhandelen en opmaken van de koopakte. Niet alleen komt hier juridische kennis bij kijken, het kost ook nog eens ontzettend veel tijd.

Het scheelt je een paar duizend euro om een woning zelf te verkopen, maar let er wel op dat goedkoop geen duurkoop wordt.

De meeste verkopers schakelen dan ook een verkoopmakelaar in. Met de ondersteuning van een verkoopmakelaar vind je over het algemeen sneller een geschikte koper, ligt de overeengekomen verkoopprijs hoger en kun je gebruik maken van de kennis en expertise van iemand die niet alleen de huizenmarkt goed kent, maar ook bekend is met de regels en wetten die gelden rondom de verkoop van een woning.

Zit je na het lezen van deze blog nog met vragen met betrekking tot het verkopen van een woning of wil je een kennismakingsgesprek met me inplannen? Laat het me dan hier weten!

Maak nu een vrijblijvende afspraak

*
*

Liever niet bellen? Vul dan het contactformulier in.

Onze tevreden klanten aan het woord:
Klanten beoordelen ons gemiddeld met een

9,7

stars
Lees al onze reviews